Saç Modelleri

Düz Fön

1. Öncelikle saçlarının temiz olmasına dikkat etmelisin. Yıkanmış saçlarını iyice kurut. Saçını dört bölüme ayır. Her bölümü kendi etrafın döndürüp klips tokalarla başına tuttur. Böylece bir tutama fön çekerken diğer tutamlarla karışmasını önlemiş olursun.

2. İlk bukleyi çözüp saç fırçanı tutamın altına al ve dipten uca aşağı doğru çek. Bu esnada fönü saçın üst kısmından tut, ancak saçına çok yaklaştırmamaya dikkat et, böylece saçının yıpranmasını önlersin. Saç tutamı düzleşip parlaklık kazanana kadar aynı işlemi birkaç kez daha tekrarla.

3. Saç uçlarını firçaya sar ve hem içten hem de dıştan fönü tutarak aşağı doğru fırçayı çek. Aynı işlemleri diğer saç tutamları için de tekrarla.

4. Şeklini koruması ve yeni çıkan saçlarının elektriklenmesini önlemek için avucunun içine alacağın az miktarda Dax'ı saçlarının üzerinden sür.

Saç örgüsü için bunlara dikkat!

1. Saçların temiz olmalı.
2. Saçını iyice taramalısın.
3. Seçeceğin örgü modelinin, yüzüne ve ten rengine gideceğine emin olmalısın.
4. Örgü biçimine göre saç tutamlarını eşit miktarda ayırmaya büyük özen göster. Alelade saçlarını ayırmak, gerçek modelin ortaya çıkmasına engel olacaktır.

5. Her modelin kendi şekline uygun olarak belli bir sistem içinde örgünü yapmalısın. Saç tutamlarının netliğini kaybetmemesi için seri hareket etmeli, her tutamı aynı sıklıkta örmelisin.
6. Saç şekillendirici ürünlerini örgüye başlamadan önce sürmende yarar var. Örgüden sonra saçındaki kısa tutamlar örgüden çıkıyorsa, saç spreyi gibi sabitleyicilerle onları da düzeltebilirsin.
7. Eğer tek başına örgünü yapamıyorsan, annenden veya en yakın arkadaşından yardım alabilirsin.

Saç örgüsü tüyoları

* Yapılan araştırmalar, örgü saçları daha çok 15-25 yaş arası gençlerin tercih ettiğini gösteriyor. Eh saçlarımızdaki örgülere bakacak olursak, pek de yanlış bir araştırma olmasa gerek doğrusu:)
* Balık Sırtı Saç Örgüsü çok karmaşık gibi görünüyor, değil mi? Aslında Sepet Saç Örgüsü'nden çok daha kolay olduğunu biliyor muydun;)
* En kolay saç örgüsü modeli, Mısır Saç Örgüsü ve Beşli Saç Örgüsü.
* "Dreamlock" adı verilen model, aslında Afrikalıların uyguladığı, ama son yıllarda özellikle dünyada büyük bir hızla yayılan ve bizde "Rasta" olarak bilinen bir saç örgüsü modeli.
* Rasta ve saç örgüsü birbirinden çok farklı modeller. İşte aralarındaki farklar:

Ciara'nın saç örgüsüne bayıldık. Beyonce'nin (altta) rastası içinse hayli uğraş verilmiş olsa gerek. Acaba kaç saat kuaförde kaldı, doğrusu çok merak ettik:)

- Saç örgüsü yapılırken ellerinizden başka hiçbi alet kullanmamıza gerek yok, ama Rasta tığ ile örülerek yapılır.
- Saç örgüsünün ömrü fazla değildir, ama Rasta en az birkaç aydan fazla dayanır.
- Saç örgüsünde saçlarında herhangi bir madde kullanmana gerek yok; saçlarını temiz ve düzenli olması yeter. En fazla sabitleyici kullanman gerekir, ancak Rasta yapılırken bu örgünün uzun süre kalıcı olması için saç balmumu ile sıvanır.
- Normal bir saç örgüsünde saçlar şişkin görünürken, Rasta uygulanmış saç örgüsünde saçların mümkün olduğunca basık ve yapışık durmasına daikkat edilir.

 Sütçü Kız (Beşli) Saç Örgüsü

Sütçü Kız" olarak Türkçe'ye çevrilen "milkmaid braid" tarzı saç örgüsü modeli, bu yazın en önemli saç trendlerinden. Çocukluğumuzda bize annemizin yaptığı bir model "Sütçü Kız" saç örgüsü. Hatta okula giderken de hala en büyük kurtarıcılarımızdan. O yüzden çoğumuz pratik biçimde bu örgüyü yapabiliyoruz.

 Paris Hilton da bu trendden geri kalmamış, "saçım kısa" dememiş, postişle modayı yakalamış ve "sütçü kız" oluvermiş.

 Yapılışı:

* Saçlarının temiz ve düzgün taranmış olmasına dikkat et. Saçından beş tutam halinde ve eşit olarak ayır. Eğer uzun süreli bir kullanım düşünüyorsan saçına sabitleyici bir jel ya da jöle kullanabilirsain.

* Daha sonra sağdan ikinci tutamı soldan ikinci tutamın altından geçir. Bundan sonra sürekli olarak bir sağ bir sol tutam alarak alt üst şeklinde örgü işlemine devam et.

* Bu işlemi sürekli olarak yineledikten sonra saçındaki simetriyi bozmadan ve eşit şekilde alt üst yaparak bu uygulamaya devam et.

* Örgünü tamamladıktan sonra en uç kısmında  örülmeye müsait olmayan kısmını bir toka ya da lastik yardımı ile topla.

Balık Sırtı Saç Örgüsü
Saç örgüleri arasında biz kızların en sevdiği, ama en çok da gözümüzü korkutan bir saç örgüsü modelidir. Zor olduğunu düşündüğümüz için ya kuaförümüze yaptırırız ya da bildiğine inandığımız bir arkadaşımıza... Haydi, sen de mükemmel bir balık sırtı modeli uygulayabilirsin;)

Ashlee Simpson, balık sırtı saç örgüsünü nasıl da güzel uyarlamış saçına...

 Yapılışı:

* Örgüye başlamadan önce saçının yıkanmış, temiz ve düz olmasına dikkat etmelisin.
* Saçlarını ortadan iki eşit bölüme ayır.
* İşleme, saçlarının ayrılan kısımlarından birisinden başla. Örneğin sağdan başlayacaksan, sağ tarafta kalan saçlarından tam kaş üstü hizasından saçların orta kısmına kadar büyük bir tutamı al ve elinin parmakları arasına eşit olarak dağıt.
* Daha sonra elini hafif dışa doğru dikey duruma getir ve üstte kalan kısımda kalan tutamdan başlamak suretiyle saçlarını bir alt bir üst olacak şekilde örmeye başla. Burada dikkat etmen gereken en önemli şey, saç tutamlarının eşit sıklıkta ve örgülerin eşit uzunlukta olması. Saçlarını örme işlemine devam ederken saçların mesafesini ve sıklığını sürekli olarak kontrol etmeyi sakın unutma!
* Balık Sırtı Saç Örgüsü'nü, enseye yani saçlarımızın uç kısmına kadar devam ettirip bittikten sonra başın diğer kısmına geç. Örme işlemini iki ayrı örgü kuyruğu olarak değilde tek örgü kuyruğu olarak birleştirmek istiyorsan, ense kökünden sonra başın iki tarafından gelen saçların örme işlemini bu noktadan sonra ikisini birleştirerek yap. Bunun için Beşli Saç Örgüsü Tekniği'nden yararlanabilirsin.

Sepet Saç Örgüsü
Sepet Saç Örgüsü'nün diğer modellerden farkı, daha fazla sayıda saç tutamının örülmesi ve biraz daha karmaşık bir yapıda olmasıdır. Saç örgüsü modelleri içerisinde uğraştırması bakımından en çok uğraştıran saç örgüsü modeli olduğu kesin.

Nicole Richie'nin sepet örgüsü modeli, ne kadar sade, ama şık duruyor.

Yapılışı

* Saçlarını örülecek şekle göre (yan, ön veya arka) tutamlara ayır.

* Daha sonra tutamlara ayrılmış saçları ince ince örmeye başla. Ancak her saç tutamın örme tekniklerinde olduğu gibi üçe ayırdıktan sonra her örgü tutamını bir sonraki ile birlikte örmeye başla.

* Bunu yaparken örme işlemini yüz şekline göre ister sağa ister sola doğru devam ettir.

Fergie, önlerini dağınık bıraktığı saçlarının arkasını, Beşli Örgü Tekniği ile örmüş ve bir davete katılmış. Ne kadar da doğal duruyor, değil mi?

Gwen Stefani, katıldığı davette bu saç modeliyle büyük övgü almış olsa gerek. Doğrusu bizden kocaman bir alkışı ve 10 puanı kaptı.

Genç ve narin kızımız Isla Fisher, yaşına ve yüzüne giden saç modelini yakalamayı iyi başarmış.

Çoğu zaman sportif giyim, saç ve makyajla görmeye alıştığımız Jessica Simpson, "ağır kadın" olma konusunda da iddialı. Örgülerini, topuzuyla nasıl da güzel bütünleştirmiş ve göz makyajını ortaya çıkartmayı başarmış, bir bakar mısın;)

Trend olur da, hiç Mary Kate Olsen bu trende uymaz mı? Yine modayı yakından takip etmiş, soluğu kuaförünün karşısında almış:)

Christina Aguilera'nın yarı rasta-yarı örgü havası taşıyan saçları, ona çok yakışmış.

Salma Hayek upuzun ve simsihay saçlarını örgü ile neşelendirmiş.

Heidi Klum, yaratıcılığın sınırlarını zorlayıp bambaşka bir örgü tekniği geliştirmiş. Onu ve kuaförünü kutluyoruz.

2009'un yaz saç trendine uymaya, saçında harikalar yaratmaya hazır mısın? İşte, süper teknikler, harika modeller, işine yarayacak acayip tüyolar...

Balık sırtı, İtalyan örgü, mısır örgü, sepet örgü, klasik beşli örme tekniği... Bu yaz hepsi çok moda. Uzun saçlılar o yüzden birazcık şanslı! Ama tabii ki bakımlı ve parıldayan saçlara uygulanmış örgüler olmak şartı ile;) Saç örgüsü, hangi model olursa olsun en güzel düz saçlarda duruyor. O yüzden zaman ayırıp öncelikle saçlarına düz fön çekmeye ne dersin? İşte, evde kendin uygulayabileceğin düz fön çekme aşamaları...